NETTI- JA SOMEKIUSAAMISTA KÄSITTELEVÄ "SIVUHENKILÖNÄ SOMESSA" -TAIDETYÖPAJA on syntynyt nuorten suorasta pyynnöstä saada työkaluja virtuaalimaailassa tapahtuvaan häiriökäyttäytymiseen.
Työpaja otti vahvat ensi askeleensa Rautalammin yläkoulussa mediataitoviikolla 9.2.-10.2.2015, jossa kaikki 7.-9. luokkalaiset nuorta tutkivat netti- ja somekiusaamista sanataide- ja draamatehtävien avulla KAUK-elämystilassa. Nämä lähes 130 nuorta löysivät runsaasti ratkaisumalleja tähän vakavaan ja vaikeaan heidän tuntemaan arkipäiväiseen ongelmaan. Sivuhenkilönä kiittää kunnan nuorisotoimea ja koulua erittäin onnistuneesta yhteistyöstä!
"Sivuhenkilönä somessa" -työpajasta tiedottaminen lukuvuodelle 2015-2016 alkaa tämän kevään aikana. Yhteydenotot sähköpostiin sivuhenkilona@gmail.com tai suoraan ohjaajalle annimarin@gmail.com
Anni Marin ja Riikkamaria Korhonen
SIVUHENKILÖNÄ SOMESSA -TAIDETYÖPAJA NETTI- JA SOMEKIUSAAMISESTA
Miten tunnistaa kiusaamisen muotoja nettimaailmassa?
Missä menevät kiusaamisen ja vitsailun, yksityisen ja julkisen tiedon rajat?
Miten puuttua some-kiusaamiseen?
Sivuhenkilönä somessa on netti- ja somekiusaamista käsittelevä, eri taiteenalueita hyväksikäyttävä työpaja. Sen pohjana on valtakunnallinen taiteen perusopetuksen opetussuunnitelma.
Sivuhenkilönä somessa on sana-, teatteri- ja mediataidetta yhdistävä työpajakokonaisuus, joka hyödyntää KAUK (kirja astuu ulos kansistaan) -menetelmää. Käytännössä KAUK tarkoittaa moniaistillista kirjasta nostettua elämystilaa, jossa itse toiminnallinen työpaja tapahtuu. Pilottityöpajan elämystila pohjautuu Terhi Rannelan "Taivaan tuuliin" -romaanin teemoihin ja henkilöihin.
Työpajan on suunnitellut ja ohjaa taidekasvattajat Anni Marin ja Riikkamaria Korhonen. Toiminnallisten ja osallistavien ilmaisuharjoitusten avulla käsittelemme nettikiusaamista nuoria inspiroivan kokemisen ja tekemisen kautta. Erityispääpainopisteenä on käsitellä sivustaseuraajan roolia netissä: Miltä tilanne näyttää ulkopuolisen silmin?
Työpajan tavoitteena on saada osallistujat havainnoimaan nettikiusaamista eri muotoineen ja luoda heihin rohkeutta puuttua. Emme tule paikalle omien mielipiteidemme ja vastauksiemme kanssa, emmekä nostamaan esiin luokan omia ongelmia. Aihetta käsitellään omaehtoisesti etäännyttämisen ja kyseenlaistamisen kautta, ja näin ollen työpaja tuo myös uusia työkaluja ja näkökulmia nopeasti yleistyneen, nuorten hyvin tiedostaman mutta hallitsemattomalta tuntuvan ongelman käsittelemiseen.
Sivuhenkilönä somessa -työpajan koulukiusaamista käsittelevä sisarproduktio Sivuhenkilönä on jalkautunut vuodesta 2010 ympäri Pohjois-Savoa ja kohdannut satoja yläkouluikäisiä nuoria.
keskiviikko 11. helmikuuta 2015
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti