Syksyn 2011 Sivuhenkilönä -työpajakiertue on ohi ja on aika tiivistää, mitä syksyn aikana tulikaan tehtyä.
MISSÄ MENTIIN?
Syksyllä 2011 Sivuhenkilönä-työpajaa toteutettiin pääsääntöisesti Suomen Kulttuurirahaston apurahan voimin. Arviomme mukaan työpajaan osallistui syksyn aikana yli 500 nuorta, joista suurin osa oli yläkoulunsa aloittaneita 7. luokkalaisia. Työpaja vieraili seuraavissa kouluissa:
23.8 Matti Lohen koulu (Rautalampi)
24.8 Puustellin koulu (Pielavesi)
29.8 Kirkonkylän koulu (Vieremä)
30.8 Yhtenäiskoulu (Nilsiä)
9.9 Maaninkajärven koulu (Maaninka)
16.9 Lintharjun koulu (Suonenjoki)
11.11 ja 24.11 Kiuruveden yläkoulu (Kiuruvesi).
KIUSAAMISTA FACEBOOKISSA JA PIILOSSA.
Syksyllä 2011 uutta työpajassa oli muun muassa Facebook-tehtävä, jossa oppilaat kommentoivat valitsemassaan roolissa kiusatun Auran tilapäivitystä. Eläytyminen kiusaajan rooliin netissä oli oppilaille yllättävän helppoa ja he toivat esiin, että nykyään kiusaaminen siirtyy enenevissä määrin koulun käytäviltä nettiin, jossa sen hallitseminen ja siihen puuttuminen on entistä vaikeampaa.
Toisena uutena tehtävänä oli piilokiusaamisen tutkiminen: kuinka hyväkin sanoma muuttuu tietyillä eleillä, ilmeillä ja äänenpainoilla kiusaamiseksi. Vanhana tehtäväsuosikkina jatkoi kiusaamiskohtaus, jossa opettajan esittäessä Auraa yksi oppilas eläytyi Auran kiusaajaaksi. Kohtauksen jälkeen halukkaat oppilaat pääsivät kokeilemaan mielestään todellisia sivuhenkilörooleja ja kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja puuttua tilanteeseen.
OPPILAIDEN MIELESTÄ...
Oppilailta kerätyn palautteen perusteella heidän mieleensä jäi työpajasta ennen kaikkea "erilainen" ja "hieno" tila muun muassa valokuvainstallaatioineen ja musiikkeineen. He kuvailivat työpajaa tunnelmaltaan "erilaiseksi" sekä hauskaksi ja vapaamuotoiseksi että myös pelottavaksi ja raskaaksi.
Oppilaat kokivat, että Sivuhenkilönä-työpaja sai ajattelemaan kiusaamista uudella ja erilaisella tavalla, vaikka teemaa olikin joissain tapauksissa jo aiemmin käsitelty koulussa. Heidän mukaansa työpaja sai ajattelemaan, kuinka "typerää", "idioottimaista", "turhaa", "tyhmää, eikä yhtään hauskaa" kiusaaminen on, sekä toisen puolustamista. Oppilaat kertoivat myös nyt ymmärtävänsä kiusattua paremmin: "miltä kiusatusta tuntuu" ja "millaista on olla kiusattu".
Oppilaiden mukaan työpajan tehtävät olivat erilaisia ja hyviä muun muassa siksi, että "siihen sai osallistua halutessaan", "näki erilaisia esimerkkejä kiusaamistilanteista", "sai olla jotakin muuta mitä ei oikeasti ole" ja "sai kertoa mielipiteitä". Erityisesti kiusaamiskohtauksen näytteleminen sai hyvää palautetta. Myös Facebook-tehtävä sai kiitosta, koska se oli "hauska" ja "siellä tapahtuu oikeasti paljon kiusaamista."
Palautteen mukaan työpaja opetti ja sai lopettamaan kiusaamista. Osa oppilaista kirjoitti palautteeseen toiveensa, että "tällaista toimintaa olisi vielä."
MAAKUNTALEHDISTÖN OTTEISSA.
Sivuhenkilönä-kiertue huomioitiin erittäin hyvin maakuntalehdistössä ja työpajasta kertovia lehtijuttuja ilmestyi viidessä lehdessä: sanomalehdissä Iisalmen Sanomat 30.8 ja Savon Sanomat 12.9 sekä paikallislehdissä Sisä-Savon Sanomat 25.8, Pitäjäläinen 22.9 ja Uutis-Jousi 25.9.
ENTÄS SITTEN?
Sivuhenkilönä-työpaja jää jälleen äitiyslomalle vuoden 2012 helmikuussa, mutta palaa mahdollisesti kuvioihin yksittäisten keikkojen tiimoilta syksyllä 2012. Ja mikäli alustavat suunnitelmat toteutuvat, niin tulossa olisi mahdollisesti myös yhteiskeikkailua itse kirjailija Terhi Rannelan kanssa... Mikäli tahonne on kiinnostunut taistelemaan kouluväkivaltaa vastaan taidetyöpajan muodossa, ottakaa yhteyttä!
Anni ja Marjo kiittävät kaikkia työpajaan osallistuneita kouluja ja erityisesti niiden ennakkoluulottomia oppilaita. Kiitoksen ansaitsee myös Suomen Kulttuurirahasto, joka piti työpajaamme tärkeänä ja uskoi että siitä on hyötyä Pohjois-Savon yläkoululaisille.
VOIMIA SIVUHENKILÖILLE!
maanantai 12. syyskuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti